Military Watch Magazine: САЩ и европейските съюзници заявиха, че няма повече ракети Patriot за Украйна

Снимка: Уикипедия

Помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан потвърди, че САЩ няма да могат да предоставят нови системи за противовъздушна отбрана с голям обсег MIM-104 Patriot на Украйна, след натиск от страна на европейските съюзници да доставят системите и искания от украинския президент Володимир Зеленски за „поне седем” нови единици, пише Military Watch Magazine.

„Американските системи Patriot в момента се разполагат по целия свят, включително в Близкия изток, за защита на американските войски“, каза Съливан.

„Ако можем да отключим допълнителни батерии American Patriot, ще ги изпратим. Но ние извършваме голяма част от доставката на действителните ракети, които влизат в тези батерии, които се изстрелват“, добави той, отбелязвайки, че служителите въпреки това работят денонощно, за да уредят съюзническите европейски държави да предоставят свои собствени средства за противовъздушна отбрана на Украйна.

„Междувременно това, което ще направим, е да работим с европейски партньори и партньори в други части на света, за да ги накараме да осигурят допълнителна способност за противовъздушна отбрана на Украйна“, поясни още Съливан.

Изискванията на Украйна за нова противовъздушна отбрана нараснаха значително, тъй като нейните масивни съветски арсенали, изградени около системата S-300, бяха все по-изчерпани и не могат да бъдат заменени, тъй като такива системи се произвеждат само в Русия. Това позволи на руските въздушни части да играят все по-централна роля в оформянето на изхода от военните действия на фронтовата линия, като масовото използване на плъзгащи се бомби, потвърдено от западни наблюдатели на фронтовата линия, е от ключово значение , допълвайки нарастващото артилерийско превъзходство на руските сили, докато доставките на украинска артилерия се изчерпват отчайващо ниско.

От октомври 2023 г.   разполагането на нови Patriot, THAAD и други средства за ракети земя-въздух в Близкия изток като част от по-широко нарастване на американското военно присъствие в региона извади наяве огромното и нарастващо напрежение върху противовъздушната отбрана на страната в световен мащаб . Коментарите на Джейк Съливан далеч не бяха неочаквани, въпреки че възможността европейските държави да увеличат доставките на своите ракети Пейтриът остава ограничена. Докато Германия беше особено активна и се опитваше да окаже натиск върху Вашингтон да достави системи Patriot, на 9 април германският външен министър Аналена Бербок потвърди по отношение на капацитета на собствената си страна: „За съжаление, запасите, особено нашите собствени системи Patriot, вече са почти изчерпани. Затова дадох ясно да се разбере на среща на външните министри на НАТО, че трябва да проверим наличността на всички системи Patriot в Европа и по света и че ще положим всички усилия, за да получим тези системи за Украйна.  Германия, заедно с Холандия, са първите европейски страни, които доставят системи Patriot на Украйна.”

Изявлението на Бербок беше последвано от потвърждение от полски официални лица, потвърждаващи, че страната също няма капацитет да резервира системи за противовъздушна отбрана за износ. Испания обаче, която разполага с 18 батареи Patriot, потвърди, че може да достави множество мобилни ракетни установки на Украйна, като Мадрид също поема водеща роля в доставката на нови танкове Leopard 2 за попълване на украинските загуби. Япония също в момента се готви да продаде своите системи Patriot обратно на Съединените щати с очакването, че след това те ще бъдат предоставени на Украйна като помощ. Неотложността на необходимостта от повече системи беше подчертана от кадри от украинските фронтови линии близо до град Покровск, Донецк, които на 8 март потвърдиха унищожаването на MIM-104 Patriot и S-300 ракетни системи земя-въздух при прецизни удари от Руската балистична ракетна система Искандер-М. Това едва ли беше първият инцидент, при който Патриоти  бяха унищожени от руските сили , но беше по-ясно заснет от кадри с дрон. Освен ударите по фронтовите позиции, сериозното изчерпване на украинската противовъздушна отбрана също така позволи на руските сили да нанесат удари по критична инфраструктура в цялата страна, оказвайки сериозен допълнителен натиск върху западните спонсори на Киев, чиито пакети с помощ покриват голяма част от разходите по държавния бюджет, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят